Namun, bagi Anda yang ketagih dengan makanan ini, sebaiknya meletakkan rasa waspada pada diri anda mengenai ketagihan tersebut. Menurut kajian yang dilakukan oleh saintis,kandungan acrylamide dalam kentang goreng dipercayai boleh meningkatkan risiko menghidap penyakit kanser, terutama pada golongan wanita muda.
Seperti yang telah digembar-gemburkan dalam British Journal of Cancer, seseoarang yang kerap mengambil makanan yang mempunyai kandungan acrylamide yang tinggi akan meningkatkan risiko mereka menghidap penyakit kanser payudara , khususnya pada wanita yang belum memasuki masa menopause.
Para ilmuwan di University of Leeds, telah melakukan kajian yang melibatkan perempuan yang berusia antara 35-69 tahun. Kajian terhadap golongan wanita ini dipantau selama 11 tahun dalam sebuah buku yang bertajuk “United Kingdom Women’s Cohort Study”. Dalam buku ini,saintis mengkaji jenis-jenis makanan yang mengandungi acrylamide.
Apa itu acrylamide sebenarnyer??
Acrylamide adalah sebatian organik dengan rumus kimia C5H5NO. Sebatian ini terdapat pada bahan makanan yang berkarbohidrat tinggi seperti jagung, kentang, dan tepung yang disajikan dengan cara digoreng, dipanggang, atau dibakar pada suhu melebihi 120 darjah Celsius.
Sejumlah makanan seperti kerepek kentang, atau produk berbahan kentang lain, seperti kentang goreng, cereal (produk sarapan pagi), produk-produk bakery (roti bakar), dan produk yang diperbuat daripada jagung atau tepung jagung, dipercayai meningkatkan acrylamide dalam kandungan. Hal ini terjadi kerana cara penyediaannya yang memerlukan suhu tinggi dan waktu cukup lama, apalatah lagi makanan tersebut akan mengalami perubahan warna kepada kecoklatan atau keperang-perangan.
*Hati-hatilah dengan pemakanan kita seharian kerana dengan pemakanan, berbagai penyakit akan timbul.Makanan segera sememangnya indah pada pandangan mata,lazat pada lidah namun belum tentu selamat pada tubuh.
2 comments:
waa tkot sungguh
haa...tau pon.pasti xmoh mam kentg goreng lagi
Post a Comment